Ne ki şimdi bu?

Bu blog 2005 yılının Mayıs ayından beri tutuluyor. Kayıtların bir kısmı elimizde olmayan nedenlerle silindi. Kullanıcı Blogger ailesine 2008 yılında katılmış gibi görünüyor olabilir, siz ona inanmayın. Hem yazı hem fotoğraf olsun, bu ne kuru blog derseniz sizi Çalışmak Adamın Karakterini Bozar adlı Tumblr blogumuza alabiliriz.


Salı, Mayıs 01, 2007

Global Warner - Siz de küresel uyarıcı olun

bir kişiyi daha uyarabilmek için bin mil daha!

küresel ısınma ile ilgili son zamanlarda, özellikle 2007 yılının başından beri oldukça konuşur olduk. neredeyse kış diyemeyeceğimiz kadar sıcak bir kış mevsimi geçirmemizin ardından dengeleri bozulan mevsim, eriyen buzullar derken son dönemde en çok konuşulan ve olmasından korkulan, daha şimdiden sinyallerini vermiş su sıkıntısı ile ilgili komplo teorileri ile birlikte küresel ısınma lafı herkesin diline günde en az bir kere değer oldu. işsizlik, ekonomideki ve siyasetteki gidişat ile birlikte vatandaşın üzerine bolca atıp tutacağı yeni bir konumuz daha oldu kısacası. eş-dost sohbetlerinde bol keseden siyaset yapıp, iş ülkenin geleceği için çok önemli ve basit bir görev olan oy kullanmaya gelince basireti bağlanan (!) insanlar gibi küresel ısınma da çok konuşulan ama onun için bir türlü, küçük de olsa adım atılamayan bir mesele oldu çıktı. zira, küresel ısınma için 5 dakika boyunca
tüm dünyada elektronik aletleri ve ampulleri söndürme günü türkiye'nin o zaman zarfı süresince en büyük elektrik tüketimi yaptığı hala küresel ısınma efsaneleri arasında baş sırada duruyor.

gelelim "peki gerçek anlamda küresel ısınma nedir, ne değildir? kendisi in midir, cin midir? bizim neslin aşina olduğu özal döneminde bol bol bahsi geçen ve şimdi sadece komik sitelerde animasyonunu gördüğümüz enflasyon canavarı gibi belimizi bükecek güce sahip midir?" kısmına..

küresel ısınma yenmez, içilmez bir tanım aslında. küresel-ısınma.org'da da belirtildiği üzere;

İnsanlar tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi yaratması sonucunda dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına küresel ısınma deniyor. Daha ayrıntılı açıklamak gerekirse dünyanın yüzeyi güneş ışınları tarafından ısıtılıyor.
Dünya bu ışınları tekrar atmosfere yansıtıyor ama bazı ışınlar su buharı, karbondioksit ve metan gazının dünyanın üzerinde oluşturduğu doğal bir örtü tarafından tutuluyor. Bu da yeryüzünün yeterince sıcak kalmasını sağlıyor.Ama son dönemlerde fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma, hızlı nüfus artışı ve toplumlardaki tüketim eğiliminin artması gibi nedenlerle karbondioksit, metan ve diazot monoksit gazların atmosferdeki yığılması artış gösterdi. bilimadamlarına göre işte bu artış küresel ısınmaya neden oluyor. 1860’tan günümüze kadar tutulan kayıtlar, ortalama küresel sıcaklığın 0.5 ila 0.8 derece kadar artığını gösteriyor.

eteklerimizin bu kadar tutuşmasının başlıca sebebi ise; bilimadamlarının son 50 yıldaki sıcaklık artışının insan hayatı üzerinde farkedilebilir etkileri olduğu görüşünde olması.

peki bunun için neler yapabiliriz?

aslında yapılabilecek en iyi şeyler şu an modern dünya için sadece komik birer ütöpya olarak adlandırabileceğimiz, bilgisayarlarımızı ve etrafımızı çepecevre saran elektronik aletlerimizi kapamak, doğayla dost, saf kumaşlardan üretilmiş kıyafetler kullanmak, parfüm vb. ozon tabakasına zararlı olan her üründen uzak durmak, hatta ve hatta bünyeyi tümden kapatıp bodrum'a hormonsuz domates yetiştirmek için yerleşmek.
elbette yaşadığımız yüzyılda, hele hele zamanın deli gibi aktığı istanbul gibi bir metropolde yaşayan ben ve benim gibiler için bunlar uygulanması neredeyse imkansız çözümler, lakin yapabileceklerimiz sadece bunlarla sınırlı değil.

işte bu noktada çözümsüz bünyeler için düşünen, çalışan, aktaran, elinden geleni yapmaya hazır gönüllü global warner'lar devreye giriyor. türkçesi: küresel uyarıcılar.

pilli ailesinin ve çeşitli sanatçıların da desteklediği globalwarner.org'da "daha temiz bir dünya için söz vermek" üzerine şimdiye kadar bir çok insan toplandı. 28 nisan'da kadıköy'de "başka bir enerji mümkün" ve her ne kadar yeterli bulunmasa da "türkiye kyoto protokolü'nü imzala" diyen gönüllü global warner'ların desteği ile bir miting
yapıldı.

elbette yıl içerisinde bu mitingi takiben bir çok etkinlik yapılacak ama amaçlanan ve projenin bel kemiğini oluşturan hareket ise "çalışmalarına Türkiye’de karadan başlayıp, daha sonra tüm dünyayı küresel ısınmaya karşı uyarmak, bu konuda bilinç oluşturmak amacıyla yola çıkacak bir yelkenli".

3 kişilik tayfası ile 2007 yılı içerisinde İstanbul’dan hareket ederek tam bir dünya turu atacak ve 3 yıl sonra 2010 yılında, İstanbul, Avrupa Kültür Başkentiyken geri dönecek olan bu yelkenli bireysel çevre duyarlılığını bir insanlık geleneği haline getirmek istiyor.

eğer siz de çocuklarımıza dünyayı yaşanır bir yer olarak bırakmak istiyorsanız yapabileceklerinize bakmak için şurayı tıklayın.